keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Asuntomessuilla kuultua

 Asuntomessuilla on mukava kierrellä katsomassa uusia suuntia ja uudenlaisia ratkaisuja sisustamiseen. Eikö? Siellä on usein melko tiivis tunnelma, kävellään lähekkäin ja kuulee kaikenlaisia kommentteja ihmisiltä, katseen kohteena olevista kodeista. Monet tietää niin hyvin kaiken ja kovaan ääneen tuovat julki sen, kuinka älyttömiä ratkaisuja kodeissa on tehty. En tiedä kuinka moni kommentoijista on itse ollut konkreettisesti mukana rakentamassa taloa mutta voin kertoa, että kaikki ei aina ole niin yksiselitteistä ja helppoa kuin valmiista talosta voisi kuvitella ;). Ja uskonpa, että messutaloissa on kyllä kaikki tehty niin hyvin kuin mahdollista.
Me kaikki olemme kuulleet esimerkiksi kommentteja "Voi kauheeta miten iso kodinhoitohuone, kuka tollasta tarvitsee!" tai "Missä täälläkin pyykit kuivataan??" tai "Eihän täällä ole edes ruokapöytää!" tai "Minne täälläkin laitetaan TV?" jne. Kun suunnitellaan kotia, tehdään se siihen muuttavan asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Pyykin kuivaus voi olla vaikka oven takana piilossa tai toteutettu kuivauskaapilla tms. Ja jos talossa asuu pariskunta, jotka ei ruokaile pöydän ääressä, niin miksi pitäisi olla se ruokapöytä? Ja kaikilla ei edes ole tv:tä. Kaikkien perheiden tarpeet ja toiveet eivät ole sitä valtavirtaa ja sitä "kun tää on aina tehty näin" tyylilajia ;). Eikö pääasia ole, että arki toimii siihen muuttavilla ja mitä se meille muille kuuluu?

 
Itselläni ainakin on oman tulevan unelmataloni suhteen sellaisia toiveita, jotka varmasti kummastuttaisi myös monia. Minusta kodinhoitohuone ja vaatehuoneet sekä muut varastotilat pitäisi olla paljon suuremmat kuin esimerkiksi olohuone. Olohuoneessa ollaan pääasiassa sohvalla tai istutaan se seurustellaan pienellä porukalla. Ei siinä niin paljon tilaa tarvita. Kuten ei makuuhuoneessakaan. Eteisessä taas tarvitaan tilaa kun lähtee kahden ison koiran kanssa ulos tai kodinhoitohuoneessa kun tullaan lenkiltä. Olen myös miettinyt viime viikolla vakavasti voisiko kodinhoitohuoneen ja eteisen yhdistää yhdeksi isoksi tilaksi, mutta siitä pitää keskustella arkkitehtien kanssa ensin. Vaatehuoneet on AINA liian pieniä. Unelmakotiini tulee eteisen yhteyteen erillinen vaateHUONE / sisävarasto työkaluille, matkalaukuille, sukelluspuvulle yms. Kyllä: kokonainen huone! Ja pyykinkuivaukseen tarvittava tila unohdetaan melkein aina asuntojen pohjia ja tilantarvetta mietittäessä. Minun kotona olisi sille varattu valmiiksi tila, joka on koko ajan käyttövalmiina ja kiinteällä kuivaustelineellä. Kun sitä kuivaustilaa tarvitaan kuitenkin useita kertoja viikossa, niin minusta on turha erikseen telinettä ottaa esiin ja laittaa piiloon jatkuvalla syötöllä. Vai mitä?


 
Huoneratkaisujen lisäksi toinen kommentoinnin aihe on tekniset toteutukset. "Voi kauheeta mitä reikäjuustoa toi katto on!" tai "Miten toi on laatotettu noin tyhmästi??" Yläpohjassa eli huoneen näkyvän katon yläpuolella kulkee monenlaista putkea ja tekniikkaa. Keskuspölynimurin putkea, ilmastoinnin tulo- ja menoputkia... Ristikkorakennekin sekä koolaukset pitää ottaa siellä huomioon putkia vedellessä ja se mille korkeudelle puhallusvilla tulee, että putket tulee eristettyä kunnolla. Väliseinät ei ehkä ole paikoillaan kun putkia laitetaan katolle ja valaistussuunnitelmaa ei ehkä ole mietitty vielä lainkaan. Ilmastointiläpiviennit ja valaisimet EI siis välttämättä ole suorassa linjassa kauniisti valmiissa talossa. Ja halutaan monipuolinen ja nykyaikainen alasvalo järjestelmä mutta kattoon ei saisi tulla paljon reikiä.
Laatoituksessa ja laattajaossa on myös monen monta seikkaa, mitkä vaikuttaa siihen minkä kokoinen laatta sinne nurkkaan nyt sitten tuli. Varsinkin isoja kokonaisuuksia laatoitettaessa jo saunan puolelta lähtevä laatoitus pitää miettiä aina suihkutilaa ja mahdollisesti kodinhoitohuonetta ajatellen. Jossain kohtaa luultavasti tulee eteen se kohta, että pitää laittaa ei niin optimaalisen kokoinen laattasoiro näkyvälle paikalle. Jokainen voi itse kokeilla ;). Rakentamisessa joutuu monesti jonkun verran kompromisseja tekemään... Monesti myös valitaan liian isoja laattoja, jotka menee hukkaan jos laatoittettava tila on sen kokoinen, että seinälle ei mahdu kuin yksi kokonainen laatta ja muut on halkaistuja. Pelkkää trendiä ei siis kannata seurata vaan miettiä mittasuhteet tilaan sopiviksi.Ollaan siis siellä messuilla positiivisella mielellä ja ahmitaan niitä ihania ideoita ja vinkkejä sieltä itsellemme ja pohditaan ratkaisuja suvaitsevaisesti. Ne talot siellä on joidenkin onnellisten koteja ja meillä on kunnia päästä niitä ihastelemaan. Ratkaisuja on hyvä pohtia mutta sen voi tehdä positiivisella mielellä ja ajatella, että "ahaa... jännä ratkaisu... siihen on varmaan joku syy" :). Talon edustajalta tai suunnittelijalta voi sitten kysyä miksi toteutus on tehty kuten on. Siinähän voi vaikka maailmankuva avartua ja oppia itsekin uutta :). Joskus asioihin on oikeasti järkevä syy eikä kaikki ole osaamattomuutta ja huolimattomuutta.

Ihanaa asuntomessukesää... kun sen aika koittaa... ja annetaan kaikkien kukkien kukkia !

* Pia *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit :D !