Minnan ihanassa Viherunelmia blogissa oli selkeästi kuvailtu pihasuunnitelman aikatauluja, hyötyjä ja vaiheita. Ihan pakosta tuli lukiessa mieleen monta kertaa ajatus "ihan niin kuin sisustussuunnittelussakin..." ja yhtymäkohtia oli valtavasti!
Sain Minnalta luvan plagioida postauksen sisustussuunnittelijan näkövinkkelistä katsottuna ja tässä se nyt tulee :). Pohjana siis Minnan kirjoitus ja sitä runkoa en nyt lähtenyt laajentamaan ja liikaa rönsyilemään, vaikka kaikkea mieleen tulikin. Laittakaahan kommenttikentään lisäkysymyksiä jos jotain kysyttävää mieleen tulee, niin vastailen siellä sitten :). Ja muutenkin olisi mukava saada kommentteja ;).
Kursiivilla on suorat lainaukset Minnan tekstistä, jotain olen jättänyt pois ja muut on itseni modifioimaa. Ja näin se menee:
Muutama vuosi sitten sisustussuunnittelu oli vielä jotenkin "turhaksi" koettu elementti rakentamisessa ja remontoinnissa. Onneksi ajat ja mielipiteet ovat muuttuneet ja sisustussuunnitelma alkaa olla enenevissä määrin osa uudisrakentamista. Myös vanhojen talojen saneerauksen yhteydessä ollaan helposti yhteydessä suunnittelijaan ja samalla vaivalla kiinnitetään huomiota järkevään sisustussuunnitteluun.
Mikä se sisustussuunnitelma sitten oikeastaan on?
Moni mieltää suunnitelman vain palaksi paperia, jossa on kuva asunnosta tai huoneesta ja sinne piirretyistä huonekaluista. Ammattilaisen tekemä sisustussuunnitelma on kuitenkin paljon enemmän. Sisustussuunnitelma on suunnitelma-asiakirjat, joiden mukaan ammattitaitoinen remontoija tai maalari pystyy toteuttamaan muutoksen ja joiden pohjalta tekee tarjouksen rakentamisesta. Suunnitelmapaketissa on mittakaavassa oleva sisustussuunnitelma, josta käy ilmi pintamateriaalit, kalusteet, mitat, värit jne.
Lisäksi pakettiin on mahdollista sisällyttää suunnitelmaselostus, jossa on tiivistettynä rakentamistyöt sekä rakentamista ohjaava työselostus. Työselostus voidaan tehdä joko ulkopuoliselle remontoijalle tai sitten yksityiskohtaisempana/ohjaavampana versiona omatoimirakentajalle. Sieltä löytyy myös määräluettelot esim. pintamateriaaleista jne. sekä kalusteluettelo lyhyillä kuvauksilla kaikista kalusteista. Suunnitelma on aina suunnittelijansa näköinen ja jokaisella suunnittelijalla on oma tyylinsä ja tapansa eli vaihtelua toki on.
Mitä hyötyä suunnitelmasta on?
- Asunnosta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä – hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle asunnolle tai toimitilalle. Hyvä suunnitelma myös nopeuttaa toteutusta.
- Suunnitelma vähentää turhia investointeja ja epäonnistuneita kokeiluja.
- Tilaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten tavaran säilytykselle ja pyykkihuollolle yms. on varattu riittävästi tilaa oikeista paikoista.
- Tila on viihtyisä, kun kalusteet ja pinnat on sinne sopivat mittasuhteiltaan, sijoittelultaan ja materiaaliltaan.
- Suunnitelman avulla määritetään kodin pintojen hoitotöiden tarve valitsemalla oikeat materiaalit oikeaan paikkaan.
- Suunnitelma tarvitaan rakensi sitten itse tai antaa työn ulkopuoliselle. Varsinkin ulkopuolinen rakentaja tarvitsee mittatarkat suunnitelmapiirustukset.
- Yksityiskohtaisen sisustussuunnitelman pohjalta saadut rakentamistarjoukset ovat vertailukelpoisia niin hinnaltaan kuin sisällöltään.
Milloin yhteys sisustussuunnittelijaan?
Suunnittelijaan kannattaa ottaa yhteys jo siinä vaiheessa, kun sopivaa talomallia valitaan ja tuntuu että on löytynyt sopiva pohjapiirros omiin tarpeisiin.
Uudisrakennuskohteissa suunnittelijaan kannattaa ottaa mieluiten heti kun tontti on ostettu - viimeistään siinä vaiheessa, kun asemapiirroskuvat alkavat olla loppusuoralla. Ihanteellisin tilanne olisi, että sisustussuunnittelija voisi tehdä yhteistyötä arkkitehdin kanssa. Tässä vaiheessa nähdään hyvin ilmansuunnat ja mietitään perheen tarpeet. Kun suunnitelma tehdään tässä vaiheessa saadaan aikaan kustannussäästöjä, kun muutoksia ei tarvita kesken rakentamisen.
Suunnittelija kutsutaan usein myös paikalle silloin kun talo vaihtaa omistajaa ja siihen halutaan muutoksia tai silloin kun asunto alkaa näyttää ränsistyneeltä ja sen hoitoon halutaan käytännön ohjeita ja neuvoja.
Miten suunnittelu etenee?
- Asiakas ottaa yhteyttä suunnittelijaan.
- Suunnittelija ja asiakas tapaavat.
- Tarjouksen hyväksymisen jälkeen suunnittelija tekee tarvittavat tarkistusmittaukset ja kuvaa suunnittelualueen.
- Suunnittelija laatii suunnitelmaluonnoksen sillä tarkkuudella, jonka lähtötiedot sallivat.
- Luonnos esitellään asiakkaalle ja tehdään tarvittavat muutokset ja lisäykset.
- Urakka-asiakirjat eli valmis sisustussuunnitelma, työselitys ja määräluettelot laaditaan siten, etteivät ne sisällä tulkinnanvaraisia asioita tai merkintöjä.
Mitä lähtötietoja suunnittelija tarvitsee suunnitelman laadintaan?
- Ajan tasalla olevan asemapiirroksen ja pohjapiirroksen mittakaavassa sekä julkisivupiirrustukset.
- Valokuvia kohteesta (jos kohde kauempana).
- Tiedot säilytettävistä rakenteista.
- Toiveet ja tarpeet toteutuvan kohteen suhteen ko. perheellä / asukkaalla.
- Mahdollinen budjetti rakentamiselle.
Paljonko sisustussuunnittelu maksaa?
Suunnitelman hinta riippuu suunnittelutyöhön käytetystä ajasta. Suunnittelukustannuksiin vaikuttavat mm. kohteen koko sekä se miten laajan suunnitelman asiakas kohteeseen haluaa. Omakotitalon sisustussuunnitelman hintahaarukka on noin 1000-2500 e riippuen sisällöstä. Yksityiskohtaiset rakennesuunnitelmat sekä esim. 3D -mallinnokset nostavat kustannuksia ja hinnoissa on suuriakin paikkakunta- ja suunnittelijakohtaisia eroja. Tarjous suunnittelusta laaditaan arviointikäynnin pohjalta ja asiakkaan kanssa käydyn haastattelun jälkeen.
MINULLA EDULLISIMMAT SUUNNITTELUPALVELUT LÄHTEE LIIKKEELLE YHDEN TUNNIN KONSULTAATIOKÄYNNISTÄ ASIAKKAAN LUONA JA HINTAA SILLÄ ON VAIN 90€. Suunnitelijalta voi pyytää vaikka vain näkemystä pohjakuvaan ja kommentteja siihen tuolla tunnin konsultaatiolla. Kotisivuillani voi käydä tutustumassa hintoihin ja muutoskohteisiin tarkemmin :).
Sisustussuunnittelijaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin - mielellään jo aiottua rakennuskesää edeltävänä syksynä tai samassa yhteydessä kun taloa suunnitellaan. Teettämällä sisustussuunnitelman ammattilaisella säästät rahaa, aikaa ja hermojasi :) Ammattilaisen ohjeilla kodista tai julkitilasta saadaan toimiva ja asukkaansa näköinen.
Onko sinulla aikeissa käyttää suunnitelijan apua ja mihin sitä tarvitsisit? Tai oletko käyttänytkin? Saitko mitä hait?
* Pia *
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kun kävit :D !