lauantai 24. tammikuuta 2015

Meille tulee koira! ja sen vaikutus sisustukseen...

Kun perheeseen tulee uusi jäsen, oli kyseessä sitten lapsi, koira tai isoäiti, vaikuttaa se väistämättä sisustukseen. Muutokset kannattaa ottaa huomioon jo etukäteen, niin koti pysyy kauniina ja toimivana eikä kaaos hiivi pikkuhiljaa, kun uusi arki alkaa ja tavaraa kertyy. Kerron nyt muutamia vinkkejä mutta paljonhan asiat riippuu perheen tavoista ja koiran koostakin.
Tässä meidän perheen tämän hetkiset hurjat, joilla on suuri vaikutus meidän kodin sisustukseen: Perro ja Toivo.Yksi konkreettinen seikka, mihin meillä on tehty muutos vuosien varrella on TV-tason korkeus (kuva tuolla myöhemmin). Perinteisestihän taso on melko matala, mutta koska meillä on isot koirat oli aina haittana se, että joku oli tv kuvan edessä. Siksi meillä tv on sijoitettu sen verran korkealle, ettei haittaa lainkaan vaikka koirat katsojan ja tv:n välissä kulkevat. Meillä ei koirien vuoksi myöskään ole sohvapöytää vaikka siitä jatkuvasti haaveilen. Molemmat ratkaisut toimivat mielestäni aivan loistavasti myös lapsiperheissä.

Mitä se koiruus nyt sitten tarvitsee, kun se uuteen kotiin saapuu?

* Rauhallisen paikan omalle pedille
Ensi alkuun pitäisin koiralla vaikka taiteltua peittoa petinä ja katsoisin, missä koira tykkää nukkua. On ihan turha kaavailla koiralle pedin paikkaa johonkin sellaiseen nurkkaan, missä se ei viihdy eikä siellä koskaan nuku. Ja jos koiran annetaan nukkua sohvalla ja sängyssä, niin on myös syytä miettiä kannattaako petiin uhrata rahaa ja lattiapinta-alasta tilaa ;).
Koiran koosta riippuen peti voi olla mitä tai mikä vaan, mikä sisustukseen sopii. Korit, laatikot ja matkalaukut petinä tuovat kivaa persoonallista ilmettä eikä peti pomppaa silmään muusta sisustuksesta. Nykyään on ihan valmiitakin petejä jo todella tyylikkäitä ja melkein kotiin kuin kotiin istuvia.
Kuvien pedit ja ruokakupit Musti ja Mirri, Nokia ja korit Homeberry.
* Paikan ruokailulle ja ruoille
Ruoka ja vesikupille on hyvä varata myös rauhallinen paikka, jossa koira saa syödä häiriöttä. Monesti kupit jää lattialle esille eli nekin kannattaa valita sen mukaan, että sopivat kodin ilmeeseen. Varsinkin vesikuppi kannattaa laittaa sellaiseen paikkaan, missä loiskunut vesi ei haittaa lattiamateriaalia tai kupin alle ainakin alusta, joka estää veden pääsyn lattialle. Meillä vesikuppi on eteisessä laattalattialla, vaikka koirien ruokailu on keittiössä. Ruoka- ja vesikuppi voi myös olla ihan mikä tahansa vettäpitävä astia. Vaikka Kastehelmi kulho jos siltä tuntuu ja se omaa silmää miellyttää. Sen EI tarvitse olla lemmikkiliikkeen varsinaisesti siihen suunniteltu luukuvioinen astia.
Myös koiran ruokasäilytys vie oman tilansa. Kuivamuonat ja namit voi sijoittaa vaikka peltitynnyriin, kannelliseen koriin tai muuhun nättiin astiaan. Meillä ruoat on olohuoneessa Ikean peltitynnyrissä eikä vieraista kukaan ole hoksannut, että siinä on koirien ruoat. Kahvat olen tuunannut vielä sähkömiehen teipillä mustaksi. Mittamukina on kirpparilta ostettu emalimuki.


* Säilytyspaikan ulkoilutavaroille ja mahdollisille sade- yms. puvuille
Hihnat on myös sellainen juttu, mitkä kannattaa olla helposti saatavilla ja niin, ettei ne mene solmuun ja sykkyrään. Koiran kanssa käydään kuitenkin ulkona useamman kerran päivässä, niin on erittäin tylsää joka kerta penkoa hihnoja hankalasta paikasta ja selvitellä. Meillä hihnat ja pannat on Ikean kenkälaatikoston yhdessä lokerossa. Muissa lokeroissa on hanskoja ja pipoja. Hihnat voi myös roikkua seinällä talon tyyliin sopivissa koukuissa ja silloin kannattaakin valita myös hihnat ja pannat omaa silmää hiveleviksi. Koukuissa ne myös kuivuu hyvin sadekelin jäljiltä. Esimerkiksi Dogs of Joy valmistaa varsinaisia herkkuja, joita kyllä kelpaa roikottaa eteisessä esillä! Tietenkin ensisijalla kuitenkin on hihnojen ja pantojen toimivuus, turvallisuus ja sopivuus omalle koiralle ;).

GALE - SLIP-ON - Orange & liquorice REFLECTIVE


* Paikan omille hoitovälineille: kammoille, kynsileikkureille, sampoille, pyyhkeille yms.
Monesti ihan tavalliselle koiralle riittää tarvikelaatikoksi vaikka kannellinen muovilaatikko. Se voikin olla jo piilossa vaikka vaatehuoneessa tai kodinhoitohuoneen kaapissa, sillä sitä ei ihan päivittäin tarvita.
Meillä kaikki koirapyyhkeet on ruskeita ja muilla kuin koirilla ei ole samaa väriä. Näin pyyhkeet ei mene sekaisin muun perheen pyyhkeiden kanssa. Suomessa on aika pitkään tuota tassupyykkiä ja pyyhkeet on melkein aina esillä, niin vaalea ruskea sulautuu myös rauhallisesti asuntoon muuten eikä siinä näy lika ihan heti. Harmaa voisi olla myös kiva, mutta haluan varata sen värin muun perheen pyyhkeille. Meillä koirien pyyhkeet roikkuvat kodinhoitohuoneen kaapin oveen laitetussa reunakoukussa. Sellainen oven yläreunassa irrallaan oleva koukku.
Ihan loistojuttu on myös saunan seinään kiinnitetty oskarinoksa, mihin koirapyyhkeet saa piiloon kuivumaan käytön jälkeen eikä kuivaustelineen tarvitse ainakaan niiden vuoksi olla aina esillä. Oskarinoksaa ei missään nimessä saa laittaa kiukaan päälle, ettei siinä vahingossa tule kuivattua pyyhkeitä ja laitettua saunaa samaan aikaan päälle !


Miten pinnoissa ja materiaaleissa voi huomioida koiran perheenjäsenenä?


Itse olen vuosikymmenten varrella tullut siihen tulokseen, että maton tulee olla iso ja sen pitää pysyä imuroitaessa paikoillaan. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin yrittää imuroida mattoa, joka tarttuu imuriin ja on tuhannen mutkalla. Koirilla ei myöskään aina ole järki päässä kotona liikkuessa ja välillä juostaan leikin lomassa tai muuten vaan hieman liian kovaa ja silloinkin on mukava, kun mattoja ei tarvitse kaiken aikaa olla oikomassa. Myös vanhan koiran, tai jaloistaan kipeän koiran, liikkumista ja elämää helpottaa huomattavasti, kun lattioilla on mattoja. Matoissa kannattaa kiinnittää huomio pestävyyteen, jottei pesulakuluihin mene omaisuutta. Myös laatuun kannattaa panostaa, sillä laadukkaat matot kestävät puhdistusta ja pesua useita kertoja pysyen uuden veroisina. Meillä on kahden ison koiran taloudessa ollut jo 4 vuotta WM Carpetin Tessa matot ja ovat aivan uuden veroiset vieläkin. Ne on myös erinomaisen helppo imuroida ja niistä irtoaa karvat aivan toisella tapaa kuin halvemmasta kopiostaan, joka on huopuuntunut ja kerää kaiken karvan. Kerran vuodessa ollemme käyttäneet ne pesulassa pestävänä. Myös sisal matot on olleet käytössä hyvät, joskaan ei jalalle niin pehmeät ja mukavat.

Tässä kuva olohuoneestamme, joka ei aivan täydellinen ole ja muutettavaa löytyy. Matot on hankittu edelliseen asuntoon ja kooltaan ei aivan sopiva nykyiseen olohuoneeseemme ja peili puulaatikon päällä on muuttamassa uuteen kotiin, koska ei meidän nykyisessä kodissa paikkaa löydä. Näin on siis meidän tv taso toteutettu vastaamaan meidän perheen arkea. Ja eteisen lattialla pilkottaa koirapyyhe :)...

Lattioita harvoin lähdetään koiraa varten vaihtamaan eli sillä mennään mitä on, mutta aratkin materiaalit voi suojata pyyhkeillä ulkoa tullessa, kuten meillä, ja matoilla elämää varten. Kunnon tassupesulla säästetään lattioita, kun hiekka ei kulkeudu joka paikkaan. Laminaatin sanotaan sopivan koiraperheeseen mutta itse olen sitä mieltä, että ne on liian liukkaita tassuille ja pitää aikamoista rapinaa koiran kynsistä. Omaa untani ainakin häiritsee... Puulattian käsittelyssä kannattaa muistaa naarmuuntuminen eli käsitellä siten, että väri imeytyy puuhun eikä naarmut näy kuten maalipinnassa. Samoin jos maali tai muu käsittely on mahdollisimman lähellä puun omaa sävyä, näkyy naarmutkin luonnollisesti vähemmän. Hyvin pieni koira ei tietenkään saa aikaa samaa jälkeä lattioihin kuin 40 kiloinen koiruus. Linoleum, korkki ja muovimatto ovat oivia valintoja koiraperheeseen.

Seinissä käyttäisin maalina remonttimaalia ja tapettina kuitutapettia vähintään. Ne kestävät pyyhkimistä ja sitä koiraperheessä helposti tulee, koiran koosta riippuen, noin metrin korkeuteen asti. Myös se, että koira nukkuu seinän vieressä, saa ajan kanssa aikaan tumman rannun siihen kohtaan. Rantu lähtee pesemällä pois, mutta edellyttää materiaalilta sen, että kestää pyyhkimisen kostealla. Toki myös sillä, että pesee koiraa riittävän usein, pysyy pinnatkin kotona siistimpinä. Mutta kuralenkiltä tullessa koirat ehtii monesti ravistella oikein kunnolla jo ennen pesuhuoneeseen pääsyä... Seinämaalin sävyllä voi vaikuttaa myös siihen kuinka siistiltä koti vaikuttaa. Seinään kannattaa valita hieman sävyä tai seinän alaosan maalata, jotta joka tahra ei siitä heti erotu.

Tekstiileissä suosisin vesipesun kestävää tiivistä materiaalia ja sohvissa irroitettavia päällisiä myös rungossa. Itse olen huomannut, että vaikka omat koiramme eivät nuku sohvalla niin ovat aina siinä sohvan vieressä. Sohvan alaosa likaantuu pikkuhiljaa ja se onkin hankalampi puhdistaa kuin tyynynpäälliset, jotka pesen kotona pesukoneessa. Tiiviis tekstiili ei päästä likaa ja pölyä niin herkästi läpi sohvatyynyihin yms. syvemmälle ja kestää pesussa siistinä pitkään. Se on myös helppo pyyhkäistä puhtaaksi mikäli siihen tulee tahroja.
Kaiken kaikkiaan haluaisin sanoa, että käytä maalaisjärkeä ja mielikuvitusta sekä kuuntele koiraa, kun sisustat koiraperheen tarpeisiin. Pedin värillä tuskin on koiralle merkitystä, mutta paikalla enemmänkin eli valitse sinun silmään sopivat tarvikkeet ja pedit mutta sijoita ne kuuntelemalla ja tarkkailemalla koiraa ;). Olette molemmat sitten tyytyväisiä.

Mitä ajatuksia tai kysymyksiä heräsi?


* Pia *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit :D !